Translate

Wednesday, May 7, 2014

Επίσημη πηγή: Τουρκία πιο κατάλληλη διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Ιράν προς την Ευρώπη

From HEIL GAP (or mind the GAP)
ΤΕΧΕΡΑΝΗ (FNA) – Ο Ιρανος Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλί Majedi υπογράμμισε ότι το Ιράν θεωρεί τον τουρκικό αγωγό ως την πλέον εφικτή οδό για τη διέλευση των προμηθειών του Ιρανικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

"Φαίνεται ότι η πιο λογική διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Ιράν προς την Ευρώπη θα είναι μέσω του τουρκικού αγωγού," δήλωσε ο Majedi στους δημοσιογράφους την Τετάρτη στην Τεχεράνη.

Αναφέρθηκε στις συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Τούρκων αξιωματούχων για το θέμα αυτό και είπε: «Έχουμε συζητήσει με την Τουρκία. Και είναι δυνατό να διπλασιαστεί η δυναμικότητα των εξαγωγών φυσικού αερίου του Ιράν προς την Τουρκία με την κατασκευή 640 χιλιομέτρων αγωγών"

Ο Ιρανός υφυπουργός οικονομίας επισήμανε την αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι το 2030, και είπε, «το μερίδιο του Ιράν στην παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εξαρτάται από τις ικανότητές μας και τις επερχόμενες συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων».

Την Τρίτη, ο Majedi ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να εισάγουν το φυσικό αέριο του Ιράν μέσω τριών ξεχωριστών γραμμών.

«Το Ιράν μπορεί να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω τριών διαφορετικών τρόπων, συμπεριλαμβανομένου του τουρκικού αγωγού ο οποίος θεωρείται η πλέον οικονομικά αποδοτική διαδρομή υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο Ιρανός υφυπουργός οικονομίας.

Υπογράμμισε ότι η εξαγωγή του φυσικού αερίου του Ιράν προς την Ευρώπη θα είναι μια win-win συμφωνία καθώς η Ευρώπη ήδη ψάχνει για διάφορες πηγές φυσικού αερίου .

«Η δεύτερη διαδρομή είναι ένας αγωγός που περνά μέσα από το Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο και (επιτέλους) στη Μεσόγειο Θάλασσα,» είπε ο Majedi, προσθέτοντας, «Η τρίτη διαδρομή είναι μια διαδρομή υποθαλάσσια διέρχονται κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.»

Το σχέδιο για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου του Ιράν προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας ήρθε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, γεγονός που ώθησε ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες να ζητήσουν επισήμως την εισαγωγή του φυσικού αερίου του Ιράν.

Ο αγωγός Nabucco είναι ένα προτεινόμενος αγωγός φυσικού αερίου που ξεκινά από το Ερζερούμ της Τουρκίας για να καταλήξει στο Baumgarten an der March της Αυστρίας και έχει ως στόχο να μειωθεί η εξάρτηση του φυσικού αερίου της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, το Ιράν είχε ανακοινώσει ότι οι τέθηκαν οι βάσεις για την εξαγωγή των προμηθειών φυσικού αερίου της χώρας στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Τουρκίας, παρά τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τεχεράνης
HEIL GAP (or mind the GAP)



No comments:

Post a Comment