Translate

Thursday, April 10, 2014

Μια διαφορετική προσέγγιση για το τι γυρεύει η frau Μέρκελ στην Αθήνα.





From HEIL GAP ( or mind the GAP)


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γερμανική νεοαποικιοκρατία δεν μπορεί να σταθεί χωρίς το νέο της απόκτημα … το νησί που λέγεται Κύπρος.



Μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, μια πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού δεν είναι πλέον μεμονωμένο πρόβλημα των Ελλήνων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και μείζον θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση που εχει κάνει επιτακτική την αναζήτηση λύσεων για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά των πόρων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη



1η του Απριλίου, 2014: Τα κατεχόμενα καλούν τη Γερμανία να τα βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου.


Οι τουρκοκύπριοι ζήτησαν τη στήριξη της Γερμανίας για τις διαδικασίες της επανένωσης:


Ο Τουρκοκύπριος υπουργός Εξωτερικών Οζντίλ Ναμί δήλωσε στο Spiegel on-line την 1η Απριλίου : "Τέλος, στα δύο μέρη της Κύπρου …. το Ελληνικό του νότου και το βόρειο τουρκικό είναι έτοιμα για αυτό το βήμα, μετά από 40 χρόνια", συνεχίζοντας " Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αποτύχει. Είναι μια ιστορική ευκαιρία. "



Είναι προφανώς ότι όσοι ασχολούνταν με την διεθνή ειδησεογραφία γνώριζαν ότι η Κύπρος κινείται προς μια νέα  συμφωνία επανένωσης, που απόρρεε από την ανακάλυψη των μεγάλων υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της νήσου της Ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο, κανείς μας δεν μπορούσε να προβλέψει η τουρκική πλευρά θα ήταν εκείνη που θα απευθυνόταν προς την Ευρώπη. Ο καθένας θα περίμενε ότι η κυπριακή δημοκρατία θα ηταν αυτή που θα προσέγγιζε τους Γερμανούς για βοήθεια στις διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι είναι ήδη μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Αντ 'αυτού, είναι η τουρκοκρατούμενη βόρεια πλευρά της Κύπρου, της οποίας η πολιτική υπαγορεύεται από την Άγκυρα, ζητά από τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία είναι πλήρως έτοιμη για την  επανένωση της Κύπρου και ευρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ζητήσει την γερμανική βοήθεια για να επιτύχει το σχέδιο της.



Για αυτές τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας έχουμε γράψει και εμείς πέρυσι στα άρθρα μας για την Κύπρο.



Και εκτός των άλλων, ο ανατολίτης κόλακας υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους προσπαθεί να συσχετίσει την επανένωση της Κύπρου με το παράδειγμα της επιτυχούς  επανένωσης της Γερμανίας το 1989, υποσχόμενος πως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κυπριακής ενοποίησης η Γερμανία δεν θα παραιτηθεί, αλλά μάλλον να συνεχίσει να είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην μετά-την ενοποίηση κυπριακή πολιτική. 




Την επομένη ημέρα : Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, 15:37


Επιβεβαιώθηκε η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, 15:37

Την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, στις 11 Απριλίου, επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας.



Ο κ. Στράιτερ είπε ότι η κα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.

Η είδηση της επίσκεψης έγινε αρχικά γνωστή από τη «Sueddeutsche Zeitung», σε σημερινό δημοσίευμα της οποίας αναφέρεται πως το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί «προκειμένου να στηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος υφίσταται έντονη πολιτική πίεση στο εσωτερικό».



Μπλα, μπλα, μπλα …..




Χμ, εξαναγκασμένες να κινηθούν με από την επανένωση της Κριμαίας και της Ρωσίας. η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

Αυτό που προωθεί τις προσπάθειές τους είναι η ανακάλυψη των δύο μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική μεσόγειο που αν αξιοποιηθούν και μεταφέρονται στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά καύσιμα.


Το πρώτο από αυτά είναι το πεδίο αερίου Λεβιάθαν. Αρχικά ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2010 στα ισραηλινά ύδατα, και χαιρετίστηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα offshore αποθέματα φυσικού αερίου κατά την τελευταία δεκαετία.



Το δεύτερο, το πεδίο της Αφροδίτης, ανακαλύφθηκε στα τέλη του 2011, στα βόρεια του Λεβιάθαν και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρος. 
Ενώ το αποθεματικό της Αφροδίτη δεν είναι τόσο μεγάλο όσο του Λεβιάθαν, η εκμετάλλευση του θα παράσχει την απαιτουμένη ανάσα στην ακρωτηριασμένη οικονομία της Κύπρου για τα επόμενα χρόνια.


Ωστόσο, τόσο για την Κύπρο οσο και το Ισραήλ είναι σίγουρο οτι δεν μπόρουν να αντλήσουν κανένα οικονομικό όφελος από τις μεγάλες πηγές φυσικού αερίου τους, εάν δεν το διαθέσουν στην αγορά. 
Και εδω είναι όπου «έρχεται» η επανένωση της Κύπρου.


Μπορεί μεν να υπήρξαν αμέτρητες προσπάθειες για να ενοποιηθεί το νησί αλλά όλες τους έχουν αποτύχει. 
Τώρα, με την ανακάλυψη αυτών των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, την ελπίδα για την ενοποίηση είναι πιο ρεαλιστική από ποτέ.


Γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες της ενοποίησης;



Γιατί τώρα μιλά το χρήμα.



Και το χρήμα στην παρούσα περίπτωση θα μπορούσε να είναι ένα από τα σπουδαιότερα διαπραγματευτικά χαρτιά.




Για να διοχετευτεί το φυσικό αέριο στην αγορά, θα πρέπει πιθανότατα να περάσει από την Τουρκία διότι όπως έχουμε ξαναγράψει ... "ένα terminal στην Κύπρο που θα διέθετε αέριο σε πλοία στοιχίζει περίπου 12 δισεκατομμύρια ... κλπ.κλπ "

Η Τουρκία, ακριβώς βόρεια της η Κύπρου, γίνεται η μεγάλη διαμετακομίστρια ενέργειας με τις συνδέσεις αγωγών της προς την Ευρώπη.

Η Τουρκία είναι ενθουσιασμένη με την προοπτική της διαπραγμάτευσης, διότι θέλει απεγνωσμένα να διαφοροποιηθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τον Ρωσικό- ιρανικό άξονα.



Ωστόσο,  η συμφωνία είναι δυνατή μόνο μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία με την Κύπρο..

Ως εκ τούτου, λόγω της ευθυγράμμισης των οικονομικών συμφερόντων, και πρόσφατα την απειλή από τη Ρωσία, τόσο η Ευρώπη όσο και η Τουρκία θέλουν να προχωρήσει η συμφωνία Κατά συνέπεια, η πίεση αυξάνεται και προς τις δύο πλευρές της Κύπρου. Εκεί που η διπλωματία απέτυχε επί χρόνια, η απροσδόκητη οικονομική (διπλωματία) φαίνεται να πετυχαίνει. 


«Κάντε τα μαθηματικά σας ... Αν επανενωνόταν η Κύπρος θα οδηγούσε σημαντικές επενδύσεις στο νησί », δήλωσε ο απερχόμενος απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ ενώ «η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο : Γνωρίζουμε ότι χωρίς λύση στην Κύπρο, η μετακίνηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας ή στην τουρκική αγορά θα είναι τουλάχιστον πολύ πιο δύσκολη, ίσως αδύνατη»



Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης πεπεισμένη για τη συμφωνία. Στις 27 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso σκηνοθέτησε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες δηλώνοντας: "Το θάρρος που επέδειξαν οι δύο ηγέτες της κοινότητας να επαναλάβουν τις συνομιλίες και το θετικό κλίμα που προκάλεσαν αυτές στο νησί ενισχύσει την πίστη μου για αυτήν την πραγματική ευκαιρία για την επίλυση για τα καλά του ζητήματος Κύπρου. "




Η επαναπροσέγγιση δεν μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που χωρίζουν την Κύπρο και η σύνδεση του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσόγειου με την Ευρώπη δεν θα λύσει πλήρως την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Όμως, η συμφωνία του φυσικού αερίου φαίνεται να πιέζει την Κύπρο να ολοκληρώσει την επανένωση της και στη συνέχεια περαιτέρω εγκλωβισμό της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή σφαίρα επιρροής.



Η Τουρκία, από την πλευρά της, αναμένει ότι το 2014 θα φέρει νέα ώθηση ώστε να βρεθεί μια λύση τόσο στις ενταξιακές σχέσεις της με την Ευρώπη οσο και στο κυπριακό ποντάροντας στην ελληνική προεδρία της ΕΕ που θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα ρόλο στην άσκηση πίεσης για τη διαδικασία με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για τις συνομιλίες.



Εσείς πιστεύεται ακόμη ότι η frau Μέρκελ μας έρχεται αύριο μόνο για να γιορτάσει με τον  Benny την έξοδο μας στις αγορές ή για να δώσει την ευκαιρία για διαδηλώσεις στον ανταρσυα  ;;;;;


HEIL GAP ( or mind the GAP)



Υ.Γ.


Είναι προφανές ότι σήμερα την Κύπρο την σώζει μόνο η αντίδραση του Ισραήλ που δεν πρέπει να δεχτεί να γίνει το γιουσουφακι της Τουρκιάς αναβαθμίζοντας την σε  γεωστρατηγικη δύναμη και διορίζοντας την κυριολεκτικά δραγουμάνο της με την εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω των αγωγών των Τουρκαλάδων ....

No comments:

Post a Comment