Translate

Monday, January 19, 2015

«Οι τράπεζες δεν μπορούν να κατάσχουν τα χρήματα που έχετε κάτω από το στρώμα σας».



Ένα αρθράκι From HEIL GAP ( or mind the GAP)
Πριν 5 χρόνια πολύ λίγοι από εμάς είχαν καταλάβει τι πραγματικά συνέβαινε και το πόσο άσχημα θα εξελίσσονταν τα πράγματα.
Η λιτότητα έχει βυθίσει πλέον την ελληνική οικονομία σε συνθήκες χειρότερες από ό, τι στη Μεγάλη Ύφεση στην Αμερική όπως παρατηρεί ο καθηγητής Bill Black αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής και Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι-Κάνσας Σίτι …. το ερώτημα του πάντως παραμένει γιατί οι  Έλληνες δεν ξεσηκώνονται για να τινάξουν από επάνω τους τα βάρβαρα μέτρα.
Αυτό που έκαναν στην πατρίδα μας, τα "άχρηστα παράσιτα" οι πασόκοι και οι νεοδημοκράτες ήταν μια γ@μημένη απάτη … μια εγκληματική συνωμοσία …. ένα μεγάλο σχέδιο Ponzi.


Η Ελλάδα δεν έχει πλέον ούτε ένα κυρίαρχο νόμισμα ούτε καμία πραγματική εθνική κυριαρχία.
Η τρόικα, (με την επιμονή των Γερμανών), απέσπασε με επιτυχία την εξουσία από τις ελληνικές πολιτικές ελίτ και αλυσόδεσε την χώρα σε ένα ντε φάκτο πραξικόπημα εξαναγκάζοντας την Ελλάδα στο γνωστό πλαίσιο των μέτρων διάσωσης και λιτότητας που κατέστρεψαν την οικονομία της .

Η Γερμανία είναι η υπερ-δύναμη της ΕΕ.  Καθοδηγεί την οικονομική πολιτική και δεσπόζει των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.  Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει νίκη στις εκλογές, και εάν βέβαια τιμήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και ζητήσει την αποκατάσταση της ελληνικής κυριαρχίας και τον τερματισμό της λιτότητας ( πράγμα που δεν το πιστέυω ) … τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί «σοβαρή απειλή» για την γερμανική κατοχή. Γιαυτο και η Γερμανία αντιτίθεται ανοιχτά στο να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία (μέσω των δημοκρατικών εκλογών του Ιανουαρίου) και στην ενδεχόμενη αποκατάσταση της ελληνικής κυριαρχίας.


Η Ελλάδα είχε σίγουρα λανθασμένη οικονομική πολιτική …
Χμ, πώς να το πούμε τώρα … να ... ήταν και συνεχίζει να είναι ένα ξεφτιλισμένο κράτος …. αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την Γερμανία ώστε να προκαλέσει τέτοια καταστροφή στην Ελλάδα, μια καταστροφή μεγαλύτερη από την Μεγάλη Ύφεση των Η.Π.Α. του 1929-1939 ... και παρόλα τα εμφανή πλέον τραγικά αποτελέσματα … να συνεχίζει την υποκρισία εκβιάζοντας με «ότι το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες της που επιτηρεί η τρόικα»

Στην Ελλάδα το 2012 το ποσοστό ανεργίας έπρεπε να έφτανε στο 15 τοις εκατό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αλλά τότε έφτασε έως 25 τοις εκατό, και ανήλθε σε 27 τοις εκατό το 2013 … έχει δε σημειώσει μόνο μια ελαφρά μείωση του 2 τοις εκατό προς τα κάτω από τότε, «και τούτο για τον μόνο λόγο ότι οι έλληνες ξενιτεύονται πλέον στην Αγγλία Γερμανία και Αμερική και όχι γιατί τάχα άνοιξαν οι δουλειές» …..


Τα Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σίγουρα θα πρέπει να ανησυχούν σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2015 , καθώς η χρονιά ξεκίνησε με ένα «φοβερό ξεκίνημα» … χα, χα, χα … όσον αφορά τις συλλογές των εσόδων.
Ο στόχος για τον Ιανουάριο ήταν € 4,5 δισεκατομμύρια, αλλά οι φορολογικοί υπάλληλοι αναφέρουν ότι κατά τις πρώτες 10 ημέρες του μήνα δεν παρατηρήθηκε καμία δραστηριότητα που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτόν τον στόχο. Πηγές λένε ότι η μείωση σε σύγκριση με τις 10 πρώτες ημέρες του 2014, κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80 τοις εκατό. Οι άνθρωποι καθυστερούν τις πληρωμές φόρων, προκειμένου να πληρώσουν τους φόρους αργότερα σε δραχμές αντί για ευρώ.
Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβω.


Αυτό δεν είναι η κακή είδηση.
Τα κακά νέα είναι ότι όπως μας έχουν συνηθίσει οι Έλληνες αξιωματούχοι προσπάθησαν να το καλύψουν, τόσο αυτό … όσο και το ότι οι Έλληνες έχουν αρχίσει και πάλι να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα κάθε φορά που η χώρα μας αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση: «την ανάληψη των καταθέσεων τους που είχαν στην τράπεζα».
Οι τράπεζες έχουν καταφύγει και πάλι στην ELA (Emergency Liquidity Assistance) για παροχή ρευστότητας, ώστε να αντιμετωπίσουν την εκροή καταθέσεων. Τον Μάιο του 2012, λόγω της αβεβαιότητας των δίδυμων εκλογών, οι τοπικές τράπεζες ζήτησαν € 124 δισεκατομμύρια από την ELA (Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας) για να χειριστούν την άνευ προηγουμένου εκροή καταθέσεων.
Η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα να πάρει μια κλωτσιά έξω από τη ζώνη του ευρώ.
Οι έξυπνοι άνθρωποι θέλουν τα ευρώ τους στα χέρια τους, πριν κάποιο κυβερνητικό  «μαγικό ραβδί»  … μετατρέψει όλους τους λογαριασμούς σε δραχμές.


Είμαι πραγματικά λίγο έκπληκτος γιατί το «bank run» δεν ξεκίνησε νωρίτερα;

Οι Έλληνες θυμούνται πολύ καλά το τι ακριβώς συνέβη στην Κύπρο μας το 2013, όταν οι τοπικές τράπεζες «αποφάσισαν να βοηθήσουν τον εαυτό τους …. με τους λογαριασμούς των καταθετών τους».
Όποια μικρή εμπιστοσύνη παρέμενε στις τράπεζες στην Ελλάδα ξεψύχησε εκείνη την ημέρα.
Οι άνθρωποι σήμερα ψυχανεμίζονται ή ψάχνουν για σημάδια πως κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και πάλι στην πατρίδα μας.  Και αποφασίζουν να δράσουν με την πρώτη ένδειξη κινδύνου: ….
«οι τράπεζες δεν μπορούν να κατάσχουν τα χρήματα που έχετε κάτω από το στρώμα σας».

Χα, χα … τα μετρητά μπορούν πάντα να είναι κρυμμένα.


Υπάρχουν επίσης φήμες ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τρόικας και της νέας ελληνικής κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές μπορεί να διαρκέσουν για έξι μήνες ή περισσότερο. Έξι μήνες είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, και πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να τεθούν σε λειτουργία οι έλεγχοι των κεφαλαίων για να εμποδίσουν  τη φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα.
Μέγιστη απόσυρση € 100 ημερησίως; 7 έως 10% κούρεμα στις καταθέσεις κατά την διάρκεια της νύχτας ; Με λίγα λόγια οι Έλληνες φοβούνται για το μέλλον αλλά και … για την «πόρτα εξόδου».



Βέβαια από την άλλη πλευρά … από την νεοφιλελεύθερη πλευρά δηλαδή  των γερμανοτσολιάδων της Ν.Δ. και σία … οι μεν τράπεζες προστατεύονται αλλά οι καταθέτες δεν μπορούν να προστατευτούν, σύμφωνα με τους νέους «bail-in» κανόνες που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και επιβεβαιώθηκαν την περασμένη άνοιξη απο την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση που συμφώνησε, ότι «η δήμευση των κεφαλαίων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων των καταθετών πρέπει να προηγείται κάθε σχεδίου διάσωσης κυβέρνησης της ΕΕ». ( Όπως έγινε και στην Κύπρο !!!)


Τι γίνεται με την ασφάλεια των καταθέσεων; Αυτό έπρεπε να είναι ο τρίτος πυλώνας της Τραπεζικής Ένωσης, αλλά ποτέ δεν είχε συμφωνηθεί ένα σύστημα ασφάλισης τους σε επίπεδο ευρωζώνης …. Αυτό σημαίνει ότι … οι καταθέτες θα πρέπει να «ξαφριστούν» …
Με την πρώτη ματιά, το «bail-in» μοιάζει με την κανονική διαδικασία καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων που θα πρέπει να συμβεί όταν μια τράπεζα καταστεί αφερέγγυα.
Η διαφορά με το "bail-in" είναι ότι η σειρά προτεραιότητας των πιστωτών έχει αλλάξει … και οι μεν φίλοι θα πάρουν το 100% ή και περισσότερο … ενώ οι μη-φίλοι, συμπεριλαμβανομένων των καταθετών … αντ 'αυτού θα πάρουν μια κλωτσιά στα αχαμνά.


Όταν κάποιος αντιλαμβάνεται ότι η καρδιά του προβλήματος της Ευρώπης είναι η ταχεία "εξάτμιση" όλων των χρημάτων, τότε τα πάντα μπαίνουν  στη θέση τους. Ο Mario Draghi είναι έτοιμος να ξεκινήσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα QE νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους που κυμαίνεται μεταξύ 500 ευρώ και 1000 δισεκατομμυρίων ....
(Xμ, 550 δισ. ευρώ) ...


Η ΕΚΤ όμως είναι αιχμάλωτος των χρηματοπιστωτικών αγορών. Με τη δέσμευση να κάνει "ό, τι χρειάζεται", ο Mario Draghi ουσιαστικά παρέδωσε τα κλειδιά του νομισματικού οπλοστασίου στους κερδοσκόπους και τους πολιτικούς.
Και οι δύο δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από την πλήρη συνεργασία με την ΕΚΤ στην ενδυνάμωση χρηματοπιστωτικών φούσκων, ειδικά τις πιο έκδηλες από όλες αυτές: το δημόσιο χρέος. Και δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από ό, τι "ό, τι χρειάζεται."
Υπενθυμίζεται ότι ο διακηρυγμένος σκοπός πίσω από το λόγο για τον οποίο ΕΚΤ Mario Draghi είναι έτοιμος να ξεκινήσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους που κυμαίνεται μεταξύ 500 ευρώ και 1000 δισεκατομμυρίων … είναι να σταματήσει ο αποπληθωρισμός, και να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό.


Η ΕΚΤ έχει προσπαθήσει να περπατήσει το τεντωμένο σχοινί: από τη μία πλευρά, είναι καθησυχαστική προς τους Γερμανούς, Ολλανδούς, και τους άλλους Βόρειο-Ευρωπαίους ψηφοφόρους με την υπόσχεση να μην συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, από την άλλη, ο πανικός από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας είναι το πρώτο θύμα του νομισματικού πολέμου που την αναγκάζει να εκπληρώσει  την υπόσχεσή της … "ό, τι χρειάζεται."
Φυσικά και η "ποσοτική χαλάρωση" QE … (δηλαδή όταν μια Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί ηλεκτρονικό χρήμα με σκοπό να αγοράσει κρατικά ομόλογα.) …. δεν είναι λύση για τίποτα, απλώς αναβάλλει επικείμενα προβλήματα στο εγγύς μέλλον. Εκτός κι αν είναι ένα προσωρινό μέτρο έκτακτης ανάγκης που δίνει χρόνο για να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα: των δυσβάστακτων χρεών και τόκων και, πάνω απ 'όλα τα «παράλογα επίπεδα κοινωνικής ανισότητας».

Το ... Success story


Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, ελληνικά ομόλογα έχουν πιεστεί πολύ. Οι 10ετεις ελληνικές συναλλαγές κρατικών ομολόγων έφτασαν να έχουν απόδοση 9,1% σε σύγκριση με 5,5% το Σεπτέμβριο και το χρηματιστήριο της Αθήνας διαπραγματεύεται 32% χαμηλότερα το ίδιο χρονικό διάστημα ( και 40% κάτω από την κορυφή μετά την κρίση).

Η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση για το 2015 και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Πράγματι, το 2015 είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ελλάδα. Τα  πιο πρόσφατα δεδομένα της οικονομικής ανάπτυξης δείχνουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να κερδίσει έδαφος …. αλλά οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να παραμονεύουν, το οποίο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία ξανά σε ύφεση. Πιο συγκεκριμένα, το 2015 είναι το τελευταίο έτος, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες που πλησιάζουν το ποσό των € 24 δισεκατομμυρίων.
Κάποια αυτών των αναγκών μπορεί να καλυφτούν με εγχώριους πόρους. Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια για να εξασφαλιστεί η κυβέρνηση και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Όπως αναφέρθηκε οι πρόσθετοι πόροι που απαιτούνται μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ € 6 δισ και € 15 δισ .

Υπάρχουν τρία κύρια στοιχεία που θα συμφωνηθούν για την τρέχουσα επανεξέταση ώστε να καταλήξει σε μια συμφωνία για την λήψη αυτών των χρημάτων:
α) περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και στην νομοθεσία της Ένωσης,
β) περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος,
γ) περαιτέρω περικοπές του προϋπολογισμού.
Η Ελλάδα είναι επίσης πιθανό στη συνέχεια να παραμείνει κάτω από στενή οικονομική επιτήρηση.
Οι κυβερνήσεις επιλέγουν το επίπεδο της ανεργίας – μόνο που η τρόικα και οι Έλληνες ηγέτες που υπέκυψαν στους εκβιασμούς της …. επέλεξαν να δημιουργήσουν καταστροφικά  ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα που συνεχίζουν έξι ολόκληρα χρόνια μετά την κορύφωση της κρίσης.
Η Ελλάδα υποφέρει από Μεγάλη Ύφεση ανεργίας και απώλειας του ΑΕΠ … ενώ οι Έλληνες που απρόθυμα ψήφισαν τον σαμαρά στις δεύτερες εκλογές του 2012 έλαβαν την διαβεβαίωση του ότι μετά την επώδυνη μεταρρύθμιση, η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη από το 2012.
Αντ 'αυτού, η Ελλάδα έχασε άλλες 400.000 θέσεις εργασίας το έτος αυτό και συνεχίζει την πτώση που βλέπετε … μια πτώση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από το 2008 που δεν είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που αντιμετώπισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες  κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης.




Όπως γράφουμε και λίγο παραπάνω «Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας έπρεπε να έφτανε στο 15 τοις εκατό το 2012, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αλλά τότε έφτασε έως 25 τοις εκατό, ανήλθε σε 27 τοις εκατό το 2013 και έχει σημειώσει μόνο μια ελαφρά μείωση του 2 τοις εκατό προς τα κάτω από τότε, και για τον μόνο λόγο ότι οι έλληνες ξενιτεύονται πλέον στην Αγγλία Γερμανία και Αμερική και όχι γιατί τάχα άνοιξαν οι δουλειές …..»

Εν τω μεταξύ, οι ολιγάρχες τύπου Λατσηδων/Βαρδινογγιανιδων/Μπομπολαιων εξακολουθούν να επωφελούνται εις βάρος της χώρας μας …. ενώ ο ελληνικός λαός, που έχει υποφέρει και θα συνεχίσει να υποφέρει, ανεξάρτητα από την πολιτική αυταπάτη του και το αποτέλεσμα των εκλογών, «συνεχίζει να διατηρεί την ψευδαίσθηση μιας  αιώνιας Ευρωπαϊκής Ένωσης» !!!!!

Δώστε στην Ελλάδα μια διάσωση;

Η Μέρκελ βέβαια θα ενοχληθεί πολύ εάν αποδεδειχθεί ότι χάνει μια πολιτική μάχη στην Ελλάδα, χμ, ναι ... σίγουρα θα ενοχληθεί πολύ.


Η Στιγμή της Ευρώπης; Η απειλή;  Μόνο που εάν η Ελλάδα αποφασίσει την προεπιλογή αυτό θα σήμαινε ότι τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ελληνικά ομόλογα που κατέχονται σήμερα σε επίσημους λογαριασμούς … κατά την διάρκεια της πρώτης νύκτας μετά την προεπιλογή ... θα μεταβληθούν σε άνευ αξίας τίτλους που θα οδηγήσουν σε μαζικές απομειώσεις τους παρθένους ισολογισμούς της βόρειας Ευρώπης, ….
Και άντε ψάχνε εσύ για το «αγγλικό δίκαιο» ...


Χμ, πράγμα το οποία επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει και πάλι όλο το διαπραγματευτικό της πλεονέκτημα.

Αντίο ευρώ;
Η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει την κυριαρχία της από τη χρεοκοπία, εγκαταλείποντας την ΕΚΤ και το ευρώ, καθώς και να εκδώσει δικό της νόμισμα ( δραχμή) με δική της κεντρική τράπεζα.
Αλλά αυτό θα αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη και θα μπορούσε να καταλήξει στή διάλυση της. 
Προτίθεται η τρόικα πάρει αυτό το ρίσκο;
Το 2015 προετοιμάζεται να γίνει μια ενδιαφέρουσα χρονιά.
Τώρα στο ερώτημα κατά το πόσο θα μπορούσαν οι έλληνες να βρουν και την χαμένη αξιοπρέπεια τους;
Χμ, δεν είμαι και τόσο σίγουρος ….
Και sorry για αυτό το τελευταίο αλλά  ….     
HEIL GAP ( or mind the GAP)

No comments:

Post a Comment