Translate

Thursday, June 25, 2015

Ελλάδα : 35% αύξηση των ποσοστών των αυτοκτονιών σε λιγότερο από 2 χρόνια.



From HEIL GAP (or mind the GAP)

Τις ώρες που η πατρίδα μας ψυχορραγεί από τις πολλαπλές μεταστάσεις των ανιάτων πολιτικών ασθενειών του πασόκ και της Ν.Δ.. και ένα νέο πολιτικό καρκίνωμα, ο σύριζα, κάνει την εμφάνιση του που με αρχηγό του τον πολιτικό αρχι-απατεώνα κύριο Τσίπ(ρ)α προσπαθεί να ρουφήξει το εναπομείναν αίμα της καθημαγμένης από την ύφεση ελληνικής κοινωνίας …( διότι ανέλαβε την δουλειά να το μεταγγίσει στους διεθνείς τοκογλύφους της ευρω-σιωνιστικής ένωσης )… φέρνουμε στο φως τη μελέτη του καθηγητή κυρίου Γιώργου Ραχιώτη σύμφωνα με την οποία τα σκληρά μέτρα οικονομικής λιτότητας στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε αύξηση 35% των  ποσοστών αυτοκτονιών σε λίγο - λιγότερο από 2 χρόνια.

"Το κύριο εύρημα ήταν ότι μετά το 2010, που εφαρμόζονται στην Ελλάδα τα σκληρά μέτρα λιτότητας, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών για τα έτη 2011 και 2012 σε σύγκριση με την περίοδο μεταξύ του 2003 και του 2010," είπε στο Medscape Medical News. ο Γιώργος Ραχιώτης, MD, PhD, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινή της εργασίας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας .
"Επιπλέον, βρήκαμε ότι υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ των ποσοστών αυτοκτονιών με την αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα, όπου η ανεργία έχει σχεδόν διπλασιαστεί [από το 2009] και πλησιάζει τώρα το 30%."
Ο Δρ Ραχιώτης έδωσε συνέντευξη κατά τη διάρκεια του 12ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Βιολογικής Ψυχιατρικής. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο 25 Μάρ στο BMJ Open.  


Περίληψη.
Ερώτηση:  Υπάρχει μια διαμάχη σχετικά με τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα. Αναλύσατε τα πρόσφατα στοιχεία αυτοκτονιών για να προσδιορίσετε ποιος έχει πληγεί και περισσότερο τις σχέσεις με τους δείκτες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας;;;

Απάντηση: Πραγματοποιήσαμε μια ανάλυση για τον εντοπισμό των ασυνεχειών στις τάσεις αυτοκτονίας μεταξύ του 2003 και του 2010, πριν από τη λιτότητα, και το 2011-2012, κατά τη διάρκεια της περιόδου της λιτότητας. Μοντέλα παλινδρόμησης χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση των σχέσεων μεταξύ της ανεργίας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και τα ποσοστά αυτοκτονιών για το σύνολο της περιόδου ανά ηλικία και φύλο .

Αποτελέσματα: Ο μέσος ρυθμός αυτοκτονιών συνολικά αυξήθηκαν κατά 35% μεταξύ 2010 και 2012, 3,37 - 4,56 / 100 000 κατοίκους. Το ποσοστό θνησιμότητας των αυτοκτονιών για τους άνδρες αυξήθηκε από 5,75 (2003-2010) σε 7,43 / 100 000 (2011 - 2012 P <0,01). Μεταξύ των γυναικών, το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε επίσης, αν και λιγότερο έντονα, 1,17 - 1,55 (p = 0,03). Όταν διαφοροποιούνται ανά ηλικιακή ομάδα, η θνησιμότητα των αυτοκτονιών αυξήθηκε μεταξύ των δύο φύλων στις ηλικιακές ομάδες 20-59 ετών και σε μεγαλύτερες των 60 ετών. Βρήκαμε ότι κάθε επιπλέον ποσοστιαία μονάδα της ανεργίας σχετίζεται με 0,19 αύξηση των αυτοκτονιών ανά 100 000 κατοίκους (95% CI 0,11 - 0,26) μεταξύ των ανδρών εργασιακά ενεργής ηλικίας .
Συμπεράσματα Βρήκαμε μια σαφή αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των ατόμων της εργασιακά ενεργής ηλικίας  που συμπίπτει με τα μέτρα λιτότητας. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες ότι ο αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονιών στην Ελλάδα συνδέονται με τα μέτρα λιτότητας.


Δρ Ραχιώτης : Η οικονομική κρίση που έπληξε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει χτυπήσει Ελλάδα ιδιαίτερα σκληρά. Η Ελλάδα, ήδη επιβαρυνόμενη με υψηλό φορτίο χρέους πριν από την οικονομική ύφεση που ξεκίνησε το 2008, υποχρεώθηκε να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας από το 2010 σε αντάλλαγμα για μια σειρά από πακέτα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - την λεγόμενη «τρόικα».

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να μειώσει τις δαπάνες κατά € 28 δισεκατομμύρια (31.240.000.000 δολαρίου) κατά την περίοδο 2010-2011, με περαιτέρω μείωση των € 13 δισεκατομμυρίων ($ 14500000000) την περίοδο 2012-2014.
Στα τρία πρώτα πακέτα λιτότητας, αρχής γενομένης από το 2010, περιλαμβάνονται περικοπές στις θέσεις εργασίας και τους μισθούς του δημοσίου τομέα και στις συντάξεις, σημειώνει ο Δρ Ραχιώτης, καθώς και αυξήσεις των έμμεσων φόρων και την ιδιωτικοποίηση των κρατικών βιομηχανιών.
«Μέχρι το Φεβρουάριο του 2012, 20.000 επιπλέον Έλληνες είχαν μείνει άστεγοι, και το 20% των καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ήταν άδειο," συμπληρώνει ο Δρ Ραχιώτης στη μελέτη του. "Και υπολογίζεται ότι ο 1 στους 10 περίπου του πληθυσμού της ευρύτερης Αθήνας επισκέπτεται ένα συσσίτιο καθημερινά."

Η ομάδα που πλήττεται περισσότερο από τις σκληρές οικονομικές περικοπές ήταν αυτή των ανδρών σε ηλικίες  που εργάζονται μεταξύ των 20 και 59 ετών, στους οποίους το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε 6,56 έως 8,81 ανά 100.000 πληθυσμού στη 2011- 2012.
«Παρατηρήσαμε ότι κάθε 1 ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας στους άνδρες ηλικίας 20-59 συσχετίστηκε με 0,19 / 100000 πληθυσμού αύξηση των αυτοκτονιών," σημείωσε ο Δρ Ραχιώτης.
Αν και δεν είναι στατιστικά σημαντικό, "βρήκαμε επίσης μια αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 65 χρόνων," πρόσθεσε. "Και αυτό αντανακλούσε τις ιδιαίτερες δυσκολίες των συνταξιούχων στην Ελλάδα, επειδή οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά για τους ηλικιωμένους Έλληνες εργαζόμενους."
Το ποσοστό των αυτοκτονιών αυξήθηκε επίσης μεταξύ των γυναικών την περίοδο 2011-2012, αν και λιγότερο έντονα από ό, τι για στους άνδρες.

«Η λιτότητα αυξάνει άμεσα τους κινδύνους αυτοκτονίας λόγω της απώλειας των θέσεων εργασίας που επιφέρει, ιδίως μεταξύ των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, καθώς και από την αυξανόμενη οικονομική ανασφάλεια," ο δήλωσε Δρ Ραχιώτης.

Πράγματι, η αύξηση κατά 35% των αυτοκτονιών που καταγράφηκαν στην Ελλάδα την περίοδο 2011-2012 αντικατοπτρίζει μια παρόμοια αύξηση στα ποσοστά αυτοκτονιών 1989-1994 στους ρώσους άνδρες όταν τεθεί σε εφαρμογή τα λεγόμενα προγράμματα «θεραπείας-σοκ».
Τα προγράμματα θεραπείας σοκ οδήγησαν επίσης σε σημαντικές αυξήσεις της ανεργίας και οικονομικής δυστυχίας στη Ρωσία.
Η Ισπανία, η οποία έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια μια οικονομικά μειονεκτούσα χώρα, έχει δει επίσης μια αύξηση κατά 8% του ποσοστού αυτοκτονιών καθώς η ανεργία αυξήθηκε στο 24% από το 8% που ήταν πριν από την οικονομική ύφεση.

Τα ευρήματα από τη μελέτη ο Δρ Ραχιώτης είναι αρκετά ανησυχητικά, αλλά έχουν επιβεβαιωθεί και από αρκετές άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης από τον Charles C. Branas, PhD και τους συνεργάτες του που δημοσιεύθηκε 2, Φεβρουαρίου 2015, στο BMJ Open.
Έχοντας παρακολουθούνται το ποσοστό αυτοκτονιών στην Ελλάδα για περισσότερα από 30 χρόνια, ο Δρ Βρανάς και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα μηνιαία ποσοστά των αυτοκτονιών στην Ελλάδα συνέβησαν το 2012.
«Το πέρασμα των νέων μέτρων λιτότητας τον Ιούνιο του 2011 σηματοδότησε την έναρξη των σημαντικών, απότομων και συνεχών αυξήσεων στις συνολικές αυτοκτονίες (+ 35,7%) και αυτοκτονίες των αρρένων (+ 18,5%)," γράφουν οι ερευνητές.
Οι γυναίκες δεν έχουν μείνει ανέγγιχτες από λιτότητα, καθώς η αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των γυναικών στην Ελλάδα έχει τεκμηριωθεί μετά την εισαγωγή των μέτρων λιτότητας από το 2011, και εντεύθεν.

" Οι Οικονομικές αυτοκτονίες"
Σχολιάζοντας τα πορίσματα για το Medscape Medical News, Άγγελος Χάλαρης, MD, PhD, καθηγητής της ψυχιατρικής του Loyola University Medical Center, Σικάγο, Ιλινόις, μεταξύ άλλων λέει ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, και ότι ποτέ δεν έχει δει το ζοφερό  θέαμα των συνταξιούχων που διέρχονται από ανοιχτούς κάδους για να ψάξουν για τροφή, όπως κάνουν τώρα, ούτε καν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Ευρώπη βυθίστηκε στη φτώχεια.
Με τις περικοπές της χρηματοδότησης που επεβλήθησαν στην η Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τα κεφάλαια διάσωσης, " οι περικοπές έχουν πλήξει όλους στην υγειονομική περίθαλψη και ιδίως της φροντίδα ψυχικής υγείας, που έχει επηρεαστεί σοβαρά από αυτές τις περικοπές," παρατηρεί ο Δρ Χάλαρης.

Επίσης, είναι δύσκολο να αποφευχθεί αυτό είναι να ονομάζεται "οικονομική αυτοκτονία», γιατί συχνά, οι άνθρωποι που αυτοκτονούν από την οικονομική απελπισία δεν έχουν προϋπάρχουσα ψυχική ασθένεια.
"Είναι μια πολύ δύσκολη θέση για οποιονδήποτε ψυχίατρο επειδή οι ασθενείς που αυτοκτονούν από την  απόλυτη απόγνωση δεν έχουν επικοινωνήσει με κάποιο φορέα παροχής φροντίδας ψυχικής υγείας στο παρελθόν επεξηγεί ο Δρ Χάλαρης.
"Και όταν οι άνθρωποι χάνουν εντελώς την ελπίδα τους, δεν πρόκειται να εκμυστηρευθούν σε κανέναν - ούτε καν σε συγγενείς τους – ότι πρόκειται να πηδήξουν από μια γέφυρα ή πυροβολούν τον εαυτό τους», είπε.

"Ήρθε η ώρα για τον ελληνικό λαό να επιλέξει τους πολιτικούς τους πιο σοφά," καταλήγει ο Δρ Χάλαρης.

HEIL GAP ( or mind the GAP)
Υ.Γ.
Δεν πιστεύω πως ο ελληνικός λαός θα μπορέσει ποτέ να επιλέξει σοφά τους πολιτικούς του … από την στιγμή που για να επιλέγεις σοφά χρειάζεσαι και υψηλό δείκτη ευφυΐας … που δυστυχώς λείπει από τον ελληνικό λαό.

1 comment:

  1. I want you to know how much I value your support. Thank you for taking the time to explain this. I enjoyed reading your articles. This is truly a great read for me. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles.

    ReplyDelete