Translate

Friday, November 23, 2012

Η Νοτιοαμερικανική « άνοιξη » …

Αναρτήθηκε από τον/την 1greek στο Νοεμβρίου 10, 2012

10 Votes

 

From HEIL GAP ( or mind the GAP)

Τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης με … ενθουσιασμό … έχουν αρχίσει να καλύπτουν τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες.
Το CNN , AP , και το BBC έχουν καλύψει όλες τις διαμαρτυρίες … με ασαφείς όρους , μιλώντας για τον λαό της Αργεντινής …. και παραλείποντας να προσδιορίσουν τους ηγέτες και τις ομάδες της αντιπολίτευσης οι οποίες βρίσκονται από πίσω , ενώ το BBC (ιδίως) ανακυκλώνει την ρητορική τηςΑραβικής Άνοιξηςυποστηρίζοντας ότι, «…. οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κινητοποίηση στην πορεία διαμαρτυρίας , η οποία όπως είπαν ήταν μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της δεκαετίας. »



Τα Δυτικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι οι διαδηλωτές είναι πολύ θυμωμένοι ….. η αύξηση του πληθωρισμού, τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας και ιδιαίτερα προβεβλημένες υποθέσεις διαφθοράς ….

Βέβαια η διαφθορά στην Αργεντινή είναι δεδομένη , πράγμα που γνωρίζουν καλά όσοι επιχειρούν στην χώρα του “ταγκό” ….
Και για να το κάνουμε σε πενηνταράκια :
Ενώ λοιπόν στην Ελλάδα … η μίζα ( το λάδωμα ) κυμαινόταν στο 20 % ….( εννοείται όσο έρρεαν τα χρήματα από τις τράπεζες ) ….
Ε , να …. στην Αργεντινή …. αυτή η μίζα φτάνει στο 30 % !
Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που το ανακάλυψαν μόλις χθες ώστε να αρχίζουν …. ξαφνικά σήμερα …. να διαδηλώνουν.

Κάτω από όλα αυτά βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και οι απειλές των κυρώσεων λόγω της απομάκρυνσης της Αργεντινής από το δολάριο ΗΠΑ και φυσικά … η Wall Street και το πανταχού παρών Λονδίνο , δηλαδή η κυρίαρχη διεθνής οικονομική τάξη.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , δια της Κριστίν Λαγκάρντ , έχει προειδοποιήσει την Αργεντινή … ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις …. εκτός εάν παράγει αξιόπιστα δεδομένα ανάπτυξης και πληθωρισμού.

Η κα Λαγκάρντ έδωσε στην Αργεντινή διορία μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι το ταμείο είχε δώσει στην Αργεντινή “κίτρινη κάρτα”, αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και μια κόκκινη.

Αναλυτές στο Μπουένος Άιρες λένε ότι το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει ακόμη πιο σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ. (Cristina Fernandez)

Οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα λένε ότι η κυβέρνηση έχει αγνοήσει τον αυξανόμενη ρυθμό του πληθωρισμού , επισημαίνοντας ο ετήσιος πληθωρισμός στην Αργεντινή είναι στο 24%, πολύ υψηλότερος από ό, τι το επίσημο ποσοστό 10%.

Πέρυσι, οι αρχές εισήγαγαν μέτρα που περιορίζουν την αγορά του δολαρίου.

Οι Μνήμες στους Αργεντινούς , μεταξύ των ημερών του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού της δεκαετίας του 1980 και ενός υποτιμημένου εθνικού νομίσματος , είναι ακόμα ζωντανές … λένε οι ανταποκριτές.

Και όπως ένα μήνα πριν στις εκλογές στη Βενεζουέλα …. έτσι και σήμερα έχει αρχίσει στα Δυτικά μέσα ενημέρωσης , μια συντονισμένη εκστρατεία εναντίον της κυβέρνησης της Αργεντινής , με επικεφαλής την Πρόεδρο Cristina Fernandez de Kirchne.

Η Chicago Tribune σε ένα άρθρο της με τίτλο, « Μια λάθος στροφή στο Μπουένος Άιρες» », δηλώνει:

«Τι κρίμα να δούμε μια τόσο πολύ οικονομικά υποσχόμενη χώρα να παρεκκλίνει από το δρόμο προς την ευημερία και πάλι.
Το τελευταίο σε μια ιστορία αβίαστων λαθών ξεκίνησε το 2007 όταν στις Εθνικές εκλογές νίκησε η λαϊκίστρια Πρόεδρος Cristina Fernandez, η οποία έχει οδηγήσει την χώρα … στο χείλος της καταστροφής με το να αρνείται να παίξει με τους κανόνες της παγκόσμιας οικονομίας».
«Έχει περιορίσει το διεθνές εμπόριο, παραβίασε τις συμβάσεις και παρουσίασε ψεύτικα στοιχεία για να αποκρύψει την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού που επέφεραν οι πολιτικές της. Όλο αυτό το διάστημα , η ίδια σημείωσε φτηνές πολιτικές νίκες με το να κτυπά τις πλούσιες χώρες του Βορρά για τον υποτιθέμενο οικονομικό τους ιμπεριαλισμό».

Βεβαία ο κυρίως καυγάς είναι για κάτι άλλο ….. για μια σοβαρή απόφαση που πήρε η Αργεντινή το Μάιο, όταν εθνικοποίησε την YPF, την κύρια ενεργειακή εταιρεία .
Η εξαγορά, καταδικάστηκε σε όλο τον κόσμο, για την εκτόπιση της Grupo Repsol της Ισπανίας, η οποία κατείχε το πλειοψηφικό μερίδιο στην YPF.

Η Repsol παρείχε τη μηχανική τεχνογνωσία και την οικονομική επένδυση για την ανάπτυξη των τεράστιων αποθεμάτων ενέργειας της Αργεντινής – συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας Vaca Muerta πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκεται στην επαρχία Νεουκέν της Αργεντινής.

Οι αρχικές προσπάθειες εξερεύνησης δείχνουν ότι υπάρχουν 927 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου σε μη-συμβατικούς υδρογονάνθρακες. Μια ανεξάρτητη μελέτη της Ryder Scott, μια συμβουλευτική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου σχιστόλιθου, επιβεβαίωσε ότι «η Vaca Muerta πετρελαίου και φυσικού αερίου σχιστόλιθου» έχει περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (BOE).

Για πληροφορίες σχετικά με το σχιστολιθικό φυσικό αέριο ΕΔΩ :

http://translate.google.gr

Οι διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση της Repsol για την «αρπαγή» των περιουσιακών της στοιχείων από την Αργεντινή …. μάλλον θα τελειώσει άσχημα για την Αργεντινή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να επιβάλει κυρώσεις.
Η Repsol θέλει 10 δισεκατομμύρια δολάρια, και έχει στείλει το μήνυμα στις αντίπαλες της εταιρείες ενέργειας ότι δεν θα επιτρέψει σε άλλους να επωφεληθούν από την κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων. ( π.χ. στην Chevron που ενδιαφέρεται …. )

Το οικονομικό πραξικόπημα κατά της Repsol κέρδισε όμως την εθνική υποστήριξη στην χώρα , ενώ οι θετικές αξιολογήσεις για την Φερνάντες εκτιναχτήκαν προσωρινά .
Ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν την κίνηση της αυτή .

Οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξηγούσαν το πώς είχε αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια της Αργεντινής , από την γενναία στάση της έναντι των ξένων εκμεταλλευτών των φυσικών της πόρων.

Εν τω μεταξύ, η Fernandez αναθερμαίνει την οικονομία εθνικοποιώντας τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, ανακατευθύνοντας τα χρήματα σε στεγαστικά δάνεια, καθώς και στην επέκταση των προγραμμάτων πρόνοιας με διάταγμα.
( χμ …. κάτι μας θυμίζουν όλα αυτά )

Τώρα η Αργεντινή έχει να πληρώσει το τίμημα.

Τι είναι πιθανό να ακολουθήσει …. αυτό που θα συντονίζει τις επιθέσεις …. συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων , της απομόνωσης , τις πολιτικές επιθέσεις , επιθέσεις στο νόμισμα , και φυσικά ….. « η μηχανική των ΗΠΑ » …
ΔΗΛΑΔΗ ταραχές στους δρόμους, που μπορεί να κυμαίνονται …. από διαδηλωτές που παρακωλύουν απλώς την κυκλοφορία …. μέχρι την κλιμάκωση της βίας που θα προκληθεί από τους πλέον διαβόητους “μυστηριώδεις ένοπλους “, που χρησιμοποιούνται στον ανορθόδοξο πόλεμο των ΗΠΑ … ώστε να αποσταθεροποιήσουν, να χωρίσουν και να καταστρέψουν τα έθνη.

HEIL GAP ( or mind the GAP)


No comments:

Post a Comment